Hyvässä ratsastuskoulussa on monenlaisia hevosia

Törmäsin sosiaalisessa mediassa tekstiin, joka karkeasti suomennettuna tarkoitti ” Toivon, että joku päivä tapaat vaikean hevosen. Hevosen, joka ei reagoi toimintamalleihisi samoin kuin muut hevoset”. Teksti pisti miettimään tätä tuntiratsastajan ja tuntihevosten näkökulmasta. Hyvä tuntihevonen on turvallinen ratsu, joka soveltuu eritaitoisille ratsastajille. Sellainen, joka ei säpsähdä ratsastajan tasapainon menetystä tai epämääräisiä apuja. Kiistämättä, nämä ovat ratsastuskoulun kultakimpaleita, joita jokaisella tallilla tulisi olla useampi. Varjopuolena voi kuitenkin ajatella, että se tasainen ja varma hevonen sietää ratsastajan ja käsittelijän virheitä enemmän. Käsittelijän ja ratsastajan on tällöin vaikeampi havaita tekevänsä jotain väärin.

Haasteet lajin parissa voivat joskus turhauttaa

Jokainen meistä on joskus ihmetellyt miksi tämä hevonen ei vastaa apuihin kuten muut. Miksi en saa putsattua tämän kavioita samalla tavalla tai miksei se siirry yhtä nätisti laukasta raviin. Käsittelyyn tai ratsastamiseen liittyvät haasteet ovat tietysti moniselitteisiä. Ratsastuskoulun vahvana puolena voi nähdä sen, että ammattitaitoiset opettajat ja tallihenkilökunta ovat helposti saavutettavissa.

Hevonen, joka ei vastaa epämääräisesti annettuihin apuihin on sinun paras opettajasi. Se voi turhauttaa ja lannistaa, mutta samalla se saa ajattelemaan, että omaa toimintaa pitää jotenkin muuttaa. Toisaalta asian kääntöpuolena voi olla hyvinkin palkitsevaa huomata, kun jokin asia onnistuu. Silloin tiedät varmasti toimineesi oikein.

Kuukauden tuntihevonen -blogisarja

Husön ratsastajien kotitallilla Husön ratsastuskeskuksessa on monipuolisesti erilaisia tuntihevosia. Huralaisista suurinosa on ”tavallisia tuntiratsastajia” tai heidän tukijoukkojaan. Tämän blogipostauksen seurauksena haluaisin aloittaa blogissa uuden sarjan, jolloin esitellään kerran kuussa yksi Husön tuntihevonen. Tarkoitus on aloittaa vanhemmista ja pidempää uraa tehneistä ratsuista. Mikäli sinulla on intoa kirjoittaa omasta suosikistasi, ota rohkeasti HuRan somessa yhteyttä. 🙂