Kilpaileminen Husön Ratsastuskeskuksen tuntihevosilla

Ilmoittautuminen Husön Ratsastajien seurakilpailuihin 

Kun ilmoittaudut Husön Ratsastajien seurakilpailuihin Husön Ratsastuskeskuksen tuntiratsastajana, sinulla täytyy olla seuraavat asiat tehtynä ennen ilmoittautumista:

  • Kilpailusääntöihin tutustuminen (katso SRL:n sivuilta opas sekä kilpailusäännöt)
  • Suomen Ratsastajainliiton Kavioura-oppimisalustalta löytyvä kilpailukoulutus hyväksytysti suoritettuna (alustalle kirjaudutaan samoilla tunnuksilla kuin Jäsenhuonepalveluun. Kirjautumisohjeet löytyvät täältä). Lopputentistä tulee saada vähintään 70% pisteistä, jotta suoritus on hyväksytty. Lähetä todistus PDF-muodossa ennen ensimmäisiin kilpailuihin ilmoittautumista osoitteeseen info.husonratsastajat@gmail.com
  • Suosittelemme lisäksi vuosittaista kilpailusääntökoulutuksen käymistä
  • Kilpailulupa hankittuna, seurakilpailulupa riittää
  • Keskustele ratsastuksenopettajasi kanssa kilpailuihin osallistumisesta, erityisesti hevostoiveet ja kilpailuluokka
  • Tutustu huolellisesti tällä sivulla kerrottuihin asioihin, löydät täältä tärkeää tietoa HuRan seurakilpailuista

Kilpailukutsu

Kilpailukutsu on nähtävänä Kipa-järjestelmässä 2-3 viikkoa ennen kilpailuja. Kilpailukutsun julkaisemisesta ilmoitetaan myös HuRan some-kanavilla, eli Instagramissa ja Facebookissa.

Ennen kuin ilmoittaudut kilpailuihin, keskustele ratsastuksenopettajasi kanssa luokasta, johon osallistut sekä hevos-/ponitoiveista. Ratsastuksenopettajat voivat tehdä muutoksia oppilaidensa ilmoittautumisiin.

Kun haluat ilmoittautua HuRan seurakilpailuihin Husön Ratsastuskeskuksen tuntiratsastajana, mene osoitteeseen kipa.ratsastus.fi ja kirjaudu sisään sivun yläosasta. Kun olet kirjautunut sisään, paina kolmesta viivasta oikeasta yläkulmasta ja kohtaa Kalenteri. Kirjoita hakusanaksi “Husön Ratsastajat” ja valitse haluamasi kilpailu. Halutessasi voit selata tässä vaiheessa luokkia, mutta kun olet varma luokka- ja hevostoiveistasi, paina Ilmoittaudu. Tässä vaiheessa sinun on tiedettävä ensisijaisesti toivomasi hevosen virallinen nimi, syötä tämä tieto pyydettyyn kohtaan. Valitse luokka, johon haluat ilmoittautua ja kirjoita Lisätietoja -kohtaan ratsastuksenopettajasi nimi ja 1-3 hevostoivetta. Ensimmäinen toive on se, jolla ensisijaisesti ilmoittaudut ja kaksi muuta ovat varatoiveita, mikäli ensimmäistä toivettasi toivoo enemmän kuin kaksi henkilöä. Muista maksaa osallistumisesi heti ilmoittautumisen yhteydessä.

Hevosjaosta

Hevonen voi mennä sekä este- että kouluratsastuskilpailuissa vain enintään kaksi rataa päivässä, eli mikäli ensimmäistä toivettasi toivoo useampi kuin kaksi henkilöä, joudutaan kyseinen hevonen arpomaan sitä toivoneiden ratsastajien kesken. Jos jokin hevosta toivoneista ratsastajista on mennyt edelliset saman lajin kilpailut tällä hevosella, karsitaan hänet pois arvonnasta ja näin hän saa mahdollisuuksien mukaan jonkun varatoiveistaan. Mikäli ratsastaja ei saa mitään toivomistaan hevosista, tarjotaan hänelle jäljelle jääneitä hevosia. Arvonnassa hävinneille pyritään jakamaan jokin heidän varatoiveistaan.

Kaikille ratsastuskoulun hevosilla ilmoittautuville pyritään jakamaan kilpailuihin sopiva hevonen. Mikäli kilpailuihin on ilmoittautunut paljon ratsastuskoululaisia, jaetaan hevoset siten, että mahdollisimman moni pääsee menemään ainakin yhden radan. Ratsastajan mahdollisiin lisäratoihin jaetaan joku jäljellä olevista hevosista.

Muistathan, että varatoiveiksi tulisi laittaa vain sellaisia hevosia, joilla on oikeasti valmis kilpailemaan. Jos saat toivomasi hevosen, jolla et haluakaan kilpailla ja perutkin viime tipassa kilpailut niin voi olla, että viet hevosen joltain, joka olisi halunnut sillä kilpailla.

Kilpailijatiedote

Kilpailuiden järjestäjä julkaisee ennen kilpailuita kilpailijatiedotteen, jossa on kerrottu kilpailupäivän sujumisen kannalta tärkeitä asioita, jotka jokaisen kilpailijan on syytä tietää – tutustu siis tähän tiedotteeseen huolellisesti! Kilpailijatiedotteessa on tietoja mm. kilpailupaikasta, päivän aikatauluista, verryttelystä ja palkintojenjaosta. Kilpailijatiedote päivitetään usein vielä kisoja edeltävänä päivänä, joten muista tutustua myös ajantasaiseen versioon.

Lähtölistat

Kilpailuiden lähtölistat ovat nähtävillä noin viikkoa ennen kilpailuja Kipassa sekä Equipessa viimeistään kilpailuja edeltävänä iltana. Lähtölistoista näet lähtöjärjestyksen sekä arvioidun aikataulun. Lähtölistat päivitetään vielä ennen kisoja, eli on tärkeää käydä katsomassa päivitetytkin lähtölistat. Lähtölistoja ei voida muuttaa niiden julkaisun jälkeen ratsastajan toiveesta ilman painavaa syytä.

Toimihenkilöt

Kilpailuiden järjestäminen ei onnistu ilman toimihenkilöitä. Husön Ratsastuskeskuksen tuntiratsastajilla on velvollisuus osallistua toimihenkilötehtäviin kisapäivän aikana. Toimihenkilöksi saa myös ilmoittautua kilpailuvastaavalle, vaikka ei itse kilpailisikaan. Toimihenkilötehtävät valitaan siten, että kaikilla ratsastajilla on aikaa keskittyä omaan suoritukseensa. Kaikkien tuntiratsastajien tulee lisäksi osallistua joko radanrakennukseen tai radanpurkuun. Kilpailijatiedotteessa kerrotaan, kumpaan sinun tulee osallistua. Toimihenkilölistat tulevat näkyviin Kipaan muutamaa päivää ennen kilpailuita ja näidenkin osalta on tärkeää katsoa vielä kilpailuita edeltävänä päivänä mahdolliset päivitykset toimihenkilötehtäviin. Täältä löydät Husön Ratsastajien järjestämien seurakilpailuiden toimihenkilötehtävät.

Hevosten varusteet 

Sekä koulu- että estekilpailuissa saa letittää hevosen harjan ja hännän, kunhan muistaa purkaa letit hevosen suoritusten jälkeen. Apuohjat, erikoiskuolaimet sekä jalkasuojat ovat kiellettyjä kouluradalla, mutta esteradalla saa käyttää niitä kuolaimia, apuohjia ja jalkasuojia, joita hevosella muutenkin käytetään. Niillekin hevosille laitetaan jalkasuojat estekisoihin, joilla ei niitä normaalisti käytetä. Katso tarkemmat määräykset kilpailusäännöistä!

Kilpailuasu

Seuran kilpailuihin riittää siisti ratsastusasu. Tähän kuuluu turvakypärä, hanskat sekä ratsastusjalkineet (joko saappaat tai kengät ja saappaanvarret. Ilman saappaanvarsia ei saa ratsastaa kilpailuissa). Väljät pusakat eivät ole suositeltavia. Kouluratsastuskilpailuissa raippaa saa käyttää verryttelyssä, mutta ei radalla. Esteradalla saa kilpailusääntöjen mukaan olla raippa, jonka maksimipituus on 75 cm. Metalliset, tylppäkärkiset ja pyöreäpäiset ponikannukset (enimmäispituus 2,5 cm) ovat sallittuja. Neuvottele opettajasi kanssa kannattaako sinun käyttää kannuksia!

Ennen rataa 

Kilpailupaikalle saavuttuasi tarkista vielä lähtölistat. Lähtölistoihin on voinut tulla muutoksia esimerkiksi äkillisten sairastumisten tai muiden poisjääntien vuoksi. Jos osallistut radanrakennukseen, muistathan tulla ajoissa nimenhuutoon.

Rataan tutustuminen 

Koulukilpailuissa rata harjoitellaan etukäteen ulkoa. Kouluohjelmat löytyvät SRL:n sivuilta Materiaalit-sivustolta. SRL:stä voi myös ostaa kouluohjelmavihon.
Estekilpailuissa rataan tutustutaan kilpailupaikalla. Ratapiirros on näkyvillä lähtö- ja toimihenkilölistojen kanssa samassa paikassa. Rataan voi tutustua jalkaisin ennen omaa luokkaa radankävelyssä. Radan kävely ilman hevosta ennen omaa suoritusta on tärkeää, jotta osaat arvioida parhaat tiet esteille. Joskus rata on kaikissa luokissa täysin sama, korkeus vain vaihtuu. Joskus rata vaihtuu kaikissa luokissa. Muista katsoa, missä on maali- ja lähtölinjat.

Verryttely

Koulukilpailut 

Jos koulukilpailut ovat maneesissa, tapahtuu verryttely ryhmissä kilpailuradalla. Verryttelyaikaa on 15-20 minuuttia. Sitä ennen voit kävellä maneesin toisessa päädyssä olevalla alueella noin 10 minuuttia. Hevosen kävelyttäminen ennen varsinaisen verryttelyn aloittamista on tärkeää, joten ole ajoissa! Verryttely on itsenäinen. Verryttelyn jälkeen mennään maneesin toiseen päätyyn kävelyalueelle odottamaan omaa vuoroa. Kun edeltävä ratsukko on radalla, voi aloittaa ravityöskentelyn.

Jos koulukilpailut ovat ulkokentällä, pidetään ns. juokseva verryttely kentän toisessa päässä, tällöin kaikki huolehtivat omasta verryttelyajastaan. Tässä tapauksessa kouluradalla ei verrytellä ennen omaa vuoroa. Juoksevassa verryttelyssä kannattaa verryttelemään mennä noin 15-20 minuuttia ennen omaa suoritusta. Muut antavat aina tilaa ratsukolle, joka on menossa radalle, riippumatta siitä, ovatko kilpailut maneesissa vai kentällä.

Estekilpailut 

Jos estekilpailut ovat maneesissa, tapahtuu verryttely ryhmissä kilpailuradalla. Verryttelyaikaa on 15-20 minuuttia. Sitä ennen voit kävellä maneesin toisessa päädyssä olevalla alueella noin 10 minuuttia. Hevosen kävelyttäminen ennen varsinaista verryttelyä on tärkeää, joten muista varata sille aikaa! Verryttely on itsenäinen. Verryttelyesteinä hypätään tuomarin tai verryttelyvalvojan osoittamia esteitä tuomarin tai verryttelyvalvojan osoittamista suunnasta. Verryttelyn jälkeen mennään maneesin toiseen päätyyn kävelyalueelle odottamaan omaa vuoroa. Kun edeltävä ratsukko on radalla, voi valmistautuva ratsukko aloittaa ravityöskentelyn.

Ulkokentällä järjestettävissä estekilpailuissa pidetään ns. juokseva verryttely. Tällöin esteradalla ei verrytellä ennen omaa vuoroa. Erillisellä verryttelyalueella kentän toisessa päässä on muutama este. Verryttelyyn kannattaa saapua noin 20 minuuttia ennen omaa vuoroa, muista seurata kilpailujen kulkua. Verryttelyalueella kaikki kulkevat ja hyppäävät samassa kierroksessa.

Huuda aina kuuluvalla äänellä “este” ennen kuin olet hyppäämässä verryttelyestettä, niin muut verryttelijät ja ratatoimihenkilöt osaavat varoa. Älä koskaan jää seisomaan hevosesi kanssa esteen taakse tai eteen (vaikka hevosesi kieltäisikin), muista muutenkin pitää silmät auki! Verryttelyksi riittää muutama onnistuneesti hypätty este kummastakin suunnasta. Kilpailuiden sujuvuuden vuoksi on tärkeää, että olet valmis verryttelyyn, kun oma verryttelyaikasi on. Seuraa kilpailuiden etenemistä kilpailupäivän aikana, sillä aikataulut ovat suuntaa antavia.

Väistämissäännöt

Väistämissääntöjen hallitseminen on tärkeää, jotta verryttely sujuu turvallisesti. Noudata alla olevia sääntöjä ja kysy, jos joku asia on epäselvä!

  • Verkkavahti saattaa etenkin helpoimmissa luokissa määrätä ratsastussuunnan, mutta usein kisaverkasssa on vapaa suunta. Tällöin vastaantuleva ratsukko ohitetaan oikealta eli niin, että vasemmat kädet kohtaavat.
  • Uraa pitkin ratsastavalla on itsenäisessä verkassa etuajo-oikeus.
  • Uralla mennään ravia tai laukkaa ja käyntityöskentely tehdään uran sisäpuolella.
  • Takaa tuleva ratsukko väistää edellään olevaa.
  • Nopeampi ratsukko väistää hitaampaa.

Radalla

Koulukilpailut 

Koulukilpailuissa kuulutetaan vuorossa olevan ratsukon nimi sekä valmistautuvan eli seuraavan ratsukon nimi. Voit mennä radalle, kun edellinen ratsukko poistuu radalta ja nimesi on kuulutettu. Radan voit aloittaa, kun tuomari on antanut lähtömerkin viheltämällä pilliin. Muista tervehtiä tuomaria (ohjat vasempaan käteen, oikea käsi heilahtaa alas). Kun olet ratsastanut radan, tervehdi jälleen tuomaria ja kävele pitkin ohjin pois radalta. Koulukilpailuissa hyväksyttyyn tulokseen vaaditaan, että pisteet ovat yli 50 % maksimipistemäärästä. Hylkäämisperusteita ovat radan väärinratsastaminen kolmannen kerran ja radalta poistuminen. Harjoituskilpailuissa saat kuitenkin ratsastaa radan loppuun tuomarin ohjeiden mukaan. Kouluradalla tuomari puhaltaa pilliin, mikäli ratsastat väärän tien, ja neuvoo sinua, miten jatkat radan loppuun.

Estekilpailut

Estekilpailuissa toimitaan samalla tavalla kuin koulukilpailuissa ennen itse rataa. Radalle tullessasi tervehdi tuomaria nostamalla kättä ylös ja nyökkäämällä. Radan hyppäämisen voit aloittaa, kun tuomari on antanut lähtömerkin puhaltamalla pilliin. Ajanotto alkaa, kun ylität lähtölinjan ja päättyy, kun ylität maalilinjan. Estekilpailuissa ensimmäisestä kieltäytymisestä saa 4 virhepistettä ja toisesta hylätään. Kieltäytymiseksi katsotaan myös se, että leikkaa oman tiensä tekemällä esimerkiksi voltin. Hylkäys seuraa myös satulasta suistumisesta tai väärän esteen ylittämisestä. Puomin pudottamisesta seuraa 4 virhepistettä.

Tuomari puhaltaa pilliin 2 kertaa hylkäyksen merkiksi. Harjoituskilpailuissa saat kuitenkin vielä hypätä yhden esteen tuomarin ohjeiden mukaisesti. Joskus tuomari saattaa antaa sinun jatkaa radan loppuun hylkäämisestä huolimatta.

Estekilpailuissa on nykyään käytössä tyyliarvostelu 90 cm- ja sitä matalammissa luokissa. Tyyliarvostelussa suoritus arvostellaan virhepisteiden lisäksi siistin ratsastuksen mukaan. Tyyliarvostelussa ei ole ajanottoa ja lopputulokseen vaikuttavat sekä virhepisteiden määrä että taitopisteet. Suorituksen jälkeen kansliasta saa arvostelupaperin, johon tuomari on kirjoittanut kommenttejaan.

Radan jälkeen

Radan jälkeen luovuta hevonen seuraavalle ratsastajalle tai jos olit viimeinen ratsastaja, jäähdyttele se ravailemalla loppuraveja kevyesti, kävelemällä loppukäynnit ja viemällä hevonen talliin. Hoida hevonen samalla tavalla, kuin hoitaisit sen tunnin jälkeen ja pura letit, jos hevosella niitä oli. Koulu- ja taitoestekilpailuissa voit hakea kansliasta arvostelupaperisi. Palkintojenjako on heti luokan päättymisen jälkeen, kun kaikkien pisteet on saatu laskettua. Kilpailijatiedotteessa on yleensä kerrottu, miten palkintojenjako suoritetaan.

Jos et tiedä jotain asiaa, niin kysy! Onnea kilpailuihin!