Erilaisten hevosten hoitaminen on taitolaji

Hevonen peilaa taitavasti ihmisen tunteita. Jos saavut karsinaan stressaavan koulu- tai työpäivän jälkeen, olisi tärkeää pystyä unohtamaan nämä ajatukset edes hetkeksi pois. Helpompaa se on usein silloin, kun pääset hoitamaan sinulle ennestään tuttua hevosta. Tutun hevosen kanssa osaat toimia ja sinulla on luonteva olo sen karsinassa. Tiedät, että tämä hevonen tykkää, kun korvan takaa rapsuttaa tai hieroo kumisualla kyljestä. Mietit, kuinka mukavaa ja vaivatonta se on. Miksi se ei ole näin helppoa kaikkien hevosten kanssa?

Rapsuttelu ja höpöttely kunniaan

Tuntihevoset kohtaavat viikon aikana lukuisia ihmisiä ja saattavat jopa vaikuttaa hieman poissaolevilta, kun tulet karsinaan. Muista ensin ilmoittaa tulostani rauhallisella äänellä. Tämän jälkeen kävele määrätietoisesti hevosen luo ja laita se kiinni. Ennen hoitotoimenpiteitä rapsuttele hevosta ja yritä etsiä sen ”heikkoa kohtaa” eli mieluisaa rapsutuspaikkaa. Yllättävän usein se löytyy korvan takaa tai esimerkiksi sään kohdalta. Se saattaa johtua siitä, että aika harva hevonen itse rapsuttaa itseään korvan takaa (vaikka näitäkin yksilöitä on useampi nähty). Sään seutu puolestaan on se kohta, josta usein hevonen rapsuttaa omaa lajitoveriaan.

Mistä sitten tunnistat, että rapsutuskohta on mukava? Rentoutuessaan hevosen suu saattaa mupeltaa rauhallisesti, korvat ovat rennot ja hevosen katse näyttää tyyneltä. Hevoselle rauhassa keskusteleminen voi olla hyödyllistä. Ei ehkä sen vuoksi, että hevonen niistä jutuista niin piittaisi, mutta tämä voi rauhoittaa hevosen käsittelijää, mikä siten peilautuu hevosen käytökseen.

Voimakkaat käsittelytavat luovat voimakkaita hevosia

Harjatessa tai varustaessa saatat huomata, että hevonen aristaa jotain kohtaa reagoiden laittamalla korvat luimuun. Syitä käytökseen voi olla lukuisia, mutta oikeita reagointitapoja ei ole kovin montaa. Jos hevosella on ollut joskus epäsopiva satula tai ratsastajat ovat toistuvasti vetäneet vyön jo karsinassa niin tiukalle kuin pystyvät, se voi johtaa ihmisen näkökulmasta epätoivottuun käytökseen. Hevonen ei pysty sanallisesti kertomaan asioistaan, joten se viestii niistä meille elein. Jos satulavyön kiristäminen saa aikaan ikävää käytöstä ja ihminen vielä sen lisäksi hermostuu ja nyppii hevosta ohjista voi arvata sen vain nostavan tilanteen stressitekijöitä. Mikäli kaikki hevosta käsittelevät ihmiset reagoivat voimakkaasti hevosen eleisiin, me itse tällä tavalla saamme aikaan stressaantuneempia ja äkäisempiä hevosia. Mitä voimakkaampia käsittelytapoja käytät, sitä voimakkaamman hevosen saat.

Rentous käsitellä erilaisia hevosia tulee vain kokemuksen kautta

Kaikki ovat joskus tehneet virheitä eläimiä käsiteltäessä, mutta onneksi omaa käytöstä voi muuttaa. Kokeile ensi kerralla mennä karsinaan jo hyvissä ajoin ja ajan kanssa. Älä provosoidu jokaisesta hevosen eleestä voimakkaasti ja huomioi, mitä vaikutuksia tällä on. Me kaikki, jotka käsittelemme kyseistä hevosta, olemme vaikuttamassa siihen, kuinka hevonen tyypillisesti käyttäytyy.