Tervehdys! Luet parhaillasi HuRan uusien nettisivujen ensimmäistä blogipostausta. Ruudun takana kirjoittajan penkiltä löytyy Husön ratsastuskeskuksessa ratsastuksen aloittanut vannoutunut heppahullu ja viestintätiimiläinen Hanna Sankari. Kirjoitan HuRan blogiin hevosiin ja hevosen käsittelyyn liittyvistä aiheista. Näkökulmani ovat vahvasti tuntiratsastajan vinkkelistä, ovathan suurin osa huralaisista tuntiratsastajia tai heidän tukijoukkojaan. Tervetuloa mukaan!

Tuntihevosten terveyteen liittyvät asiat ja huolenpito ovat tallinpitäjän ja henkilökunnan vastuulla, mutta tuntiratsastaja voi silti omalla toiminnallaan vaikuttaa hevosten terveyteen. Ratsastus on laji, johon sisältyy paljon muutakin kuin itse ratsastustunti. Tässä lajissa onnistunut suoritus alkaa jo hevosta hoitaessa.

Tallityöntekijät huolehtivat hevosten tarhaamisesta. Laumassa tarhaaminen on hevosen hyvinvoinnin kannalta tärkeää.

Saavu tallille hyvissä ajoin ennen tuntia

Varaa riittävästi aikaa hevosen hoitamiseen. Tarkkaile millaisella mielentilalla ratsusi on. Voit oppia ja huomata paljon tästä kyseisestä yksilöstä. Onko se levollinen vai rauhaton, seurallinen vai pyrkii omiin oloihinsa? Monet hevoset myös nauttivat harjaamisesta ja rapsuttamisesta. Joku tykkää siitä, että rapsutat korvan takaa ja toinen pitää siitä, kun pyörität kumisualla voimakkaasti lautasen päältä. Hevosen harjaaminen ennen tuntia on viimeistään se hetki, kun kiire ja stressi kannattaa painaa pois mielestä ja keskittyä nauttimaan rauhallisesta hetkestä hevosen kanssa.

Harjaamalla hevosen huolellisesti voidaan ehkäistä kivuliaiden hiertymien syntymistä. Likaisen hevosen päälle laitetut suojat, suitset ja satula tuottavat epämukavuutta ratsulle. Harjaus vaikuttaa myös positiivisesti hevosen pintaverenkiertoon sekä harjatessa ratsastajankin kroppa lämpenee.

Harjatessasi hevosta saatat huomata hevosen terveyteen liittyviä asioita, joista on tärkeää kertoa tallityöntekijöille. Kiinnitä huomiota mahdollisiin haavoihin, kenkien puuttumiseen tai poikkeavaan käytökseen. Tallityöntekijät tuntevat hevosten tallikäyttäytymisen usein parhaiten ja heidän kanssaan on hyvä keskustella, mikäli jokin asia mietityttää.

Muista kehua hevosta onnistumisista

Kuinka monta kertaa kehut ratsuasi onnistumisesta? Hevosen suorittaessa tehtäviä hyvin voit kevyesti silittää tai taputtaa kaulalle ja kehua ääneen. Yhtä lailla, kun opettaja kehuu sinua onnistumisesta, on sinun tehtäväsi kehua hevosta apuihin vastaamisesta. Ethän sinäkään luultavasti toivo, että ratsastuksenopettaja keskittyisi vain kaikkiin epäkohtiin, joissa et onnistu ja jättäisi onnistumiset huomioimatta.

Hevosen hoitaminen ratsastustunnin jälkeen

Tunnin jälkeen hevosen hoitaminen on yhtä tärkeää kuin ennen tuntia. Hevonen tulee harjata huolellisesti. Jos hevonen on hikoillut paljon, se loimitetaan tai pestään. Talvisin käytetään loimea ja lämpimällä säällä hiet pestään vedellä pois. Hevoselle on hyvä tarjota myös haaleaa vettä. Tämä on tärkeää etenkin talviaikaan, jolloin juoma-astioista tulee todella kylmää vettä. Liian vähäinen juominen altistaa ähkyriskiin.

Varusteiden perushuoltoon kuuluu kuolainten peseminen, kuolan pyyhkiminen esimerkiksi alaturpahihnasta ja suojien harjaaminen. Varusteiden huoltaminen pidentää niiden käyttöikää. Ehjät ja hyvin hoidetut varusteet ovat myös miellyttävät ja turvalliset.

Husön Ratsastuskeskuksessa panostetaan myös ratsujen jalkojen kylmäykseen kylmäsuojien avulla. Kylmäsuojat on hyvä laittaa hevosen jalkaan rankan treenin tai hyppäämisen jälkeen. Kysy lisää kylmäsuojien käytöstä tallihenkilökunnalta.

Muista pestä kuolaimet huolellisesti tunnin jälkeen. Kuolainrenkaaseen jäänyt kuivunut kuola tuntuu ikävältä hevosen suussa.

Puhu hevosista kauniisti

Se miten puhumme tuntihevosista, vaikuttaa suoraan niiden hyvinvointiin. Puheet siitä, että jokin hevonen on huono, laiska tai ilkeä helposti johtavat siihen, että hevonen kohdataan kerta toisensa jälkeen tällaisena yksilönä. Tällöin tietty väittämä alkaa helposti todentaa itseään. On ymmärrettävää, että kaikki hepat eivät ole niin mieluisia, mutta jokaiselta voit kuitenkin oppia paljon. Ikävästi puhumisen sijaan voisit pohtia, mitä voisin tehdä toisin, jotta kyseisen hevosen hoitaminen tai sillä ratsastaminen olisi mukavampaa. On rikkaus, että oppii hoitamaan ja ratsastamaan erilaisia hevosia. Jokainen yksilö opettaa hevosta

Iloista heppakevättä
Hanna