Husö Dressage Weekend (HDW) on pian jo täällä! Husön ratsastajia kansainvälisilläkin kilpakentillä kouluratsastuksessa edustaneet Susanna ja Daniela Therman kertoo teille heidän viisi vinkkiä kisoihin valmistautumiseen. Vinkit eivät ole tärkeysjärjestyksessä sekä kisoihin liittyy myös paljon muuta hevosen kuin ratsastajan terveyteen liittyviä valmisteluita.

1. Suunnittele kisaviikon treenit

Suunnittelemme kisoja edeltävät treenit huolella siten, että hevoselle jää myös aikaa palautumiselle. Kisoja edeltävällä viikolla hevosella on kevyempiä päiviä, treenipäiviä sekä vapaapäiviä. Tavoitteena on se, että hevonen olisi parhaimmillaan ja vireessä juuri kisapäivänä. Meille molemmille hevosen kokonaisvaltainen hyvinvointi ja mielen virkeänä pitäminen on tärkeää arjessa ja se korostuu erityisesti kisaviikoilla. Maastoilut selästä ja maasta käsin taluttaen ovat osa meidän arkea. Se tuo mukavaa vaihtelua varsinaiseen treeniin.

2. Mene ajoissa nukkumaan

Ei riitä, että keskittyy hevosen palautumiseen ja lepäämiseen. Myös ratsastajan tulee huolehtia riittävästä levosta ja palautumisesta. Kisaviikolla kiinnitämme erityistä huomiota riittävän unen saamiseen menemällä ajoissa nukkumaan. Kisapäivät voivat olla hyvin pitkiä ja rankkoja, jolloin riittävä lepääminen on ehto jaksamiselle.

3. Opettele rata huolella

Kisoissa voi olla useampi rata ratsastettavana. Ennen kisoja opettelemme radan huolella läpi. Teemme treeneissä radan osia sekä kokonaisia ratoja. Kun rata on hyvin muistissa, pystyn keskittyä kisoissa ensisijaisesti ratsastamiseen, enkä radan miettimiseen. Matkalla kisapaikalle, meillä on tapana kerrata radat hyödyntäen tällaista ratataulua. Se on varmistuksena sille, että muistamme radat oikein.

4. Etsi tarvittavat varusteet ajoissa

Kisoja varten pitää usein matkustaa toiselle tallille. Tällöin mukaan tarvitaan paljon erilaisia kilpailuihin ja hevosen hoitoon liittyviä tavaroita. Kisoihin tarvittavat varusteet tulee pakata ja etsiä hyvissä ajoin. Näin vältetään kisapäivältä turhaa stressiä.

5. Huolehdi hevosen ja varusteiden siisteydestä

Kouluratsastus on taitoarvostelulaji, jossa myös hevosen ja ratsastajan siisteyteen tulee panostaa. Hevosen hyvinvoinnista toki tulee huolehtia koko vuoden ympäri, mutta kisoja ennen voidaan panostaa pieniin yksityiskohtiin. Pesemme hevoset tarvittaessa ennen kilpailuja. Toisinaan pelkästään valkoisten sukkien ja hännän peseminen voi riittää. Kavioita voidaan hoitaa ruokavalion ohella myös ulkoisesti öljyämällä. Hevosen varusteet tulee putsata huolellisesti. Lisäksi ratsastajan varusteet ja esimerkiksi kisavaatteet kannattaa siistiä kisatilannetta varten.

 

 

Tsemppiä kauden kisoihin!
Susanna & Daniela