Kansikuva: Sonja ja Dumle tuntiratsastajien mestaruuskilpailuissa Ypäjällä kesällä 2022. © Kuvanikkari

Virallinen nimi: Silverlea Dumbledore

Kutsumanimi: Dumle

Syntymäaika: 2.5.2009

Väri: tummanruunikko

Koulutustaso: HeA

Saapunut Husöön: 2015

Halinalle ja totinen työmyyrä

Syksyllä 2015 Husössä kuljetusautosta asteli ulos tummanruunikko poni. Tämä poni on tänä päivänä yksi Husön suosituimmista poneista. Dumle on suosittu sekä lasten että aikuisten keskuudessa ja siihen onkin monta syytä. Dumle on tallissa kiltti, kaikkien käsiteltävissä oleva poni, joka rakastaa ihmisten kanssa seurustelua. Sen luota on vaikea lähteä, kun sitä hoitaa. Dumle on luotettava ja osaava poni, jolla on paljon annettavaa kaiken tasoisille ratsastajille sekä koulussa että esteillä. Sen kanssa joku voi harjoitella laukkaamista, ylittää ensimmäiset esteensä tai hypätä ensimmäiset maastoesteet. Sen kanssa voi myös harjoitella koottuja askellajeja, hypätä isompiakin esteitä tai kilpailla kotona tai ulkopuolisissa kisoissa. Dumle on turvallinen monitoimiponi, jonka kanssa voi tehdä melkeinpä mitä vaan huoletta. 

Dumlen Husössä olon alkuaikoina se oli hieman pelokas ja jännittynyt, hyvä jos uskalsi edes lyhyen raipan kanssa nousta selkään. Siitä on kuitenkin kuoriutunut rohkea ja luotettava poni, joka on pätevä tilanteessa kuin tilanteessa. Sillä pystyy vähemmänkin ratsastaneet menemään. Nykyään se tykkää välillä ottaa ihmiseltä raipan suuhunsa tuntia odotellessa.

Sonja ja Dumle. Kuva: Anna Ipsen.

Ratsastaessa Dumle on reipas ja herkkä perusponi, mutta sen kanssa saa todellakin tehdä töitä, jos rima on korkealla. Dumle on kuitenkin erittäin palkitseva ja miellyttävä ratsastaa, kun avut saa läpi. Sillä on selkeästi enemmän vahvuuksia esteillä, onhan se voittanut EsRan ponien estemestaruuden samoin tuntiratsukoiden suomenmestaruuden esteillä senioreissa. Koulupuolella se on kuitenkin taitavan ratsastajan kanssa hyvin näyttävä ja osaava, ja se onkin käynyt viimeisenä muutamana vuotena edustamassa sekä EsRassa että tuntiratsastajien suomenmestaruuksissa. Kisareissuilla Dumle on maailman kiltein ja turvallisin. Siihen voi aina luottaa 101%. Se lastautuu ja matkustaa kiltisti, ottaa rennosti kisapaikalla, kävelee huoletta pitkin ohjin uusissa maastoissa eikä pelkää mitään turhia radalla. HuRan seurakilpailuissa Dumle on suosittu molemmissa lajeissa ja se kilpaileekin lähes kaikissa kotikisoissa.

Mikä Dumlessa on parasta?

Dumle tekee mielellään töitä ja lähtee usein korvat hörössä kohti kenttää/maneesia (paitsi, jos ruuat odottavat karsinassa). Se yrittää aina parhaansa, että voisi miellyttää ratsastajaansa. Tuntumalle ratsastaminen ei kuitenkaan sen kanssa ole maailman helpointa, mutta siksi se onkin täydellinen opetusmestari; kun palat loksahtavat paikoilleen, voi huomata, että monen muunkin hevosen kanssa alkaa sujumaan. 

Parasta Dumlessa on sen kiltteys, ahkeruus ja monipuolisuus. Monet tykkäävät myös siitä, että siitä kaivamalla löytyy ratsastaessa sopivasti haastetta. Dumle on kaikkien kaveri ja se rakastaa seuraa, jonka vuoksi monen mielestä se on niin ihana. Hopotin hevoskuvausten sivuilta lainattuna: Dumle – nimensä mukaisesti namu poniksi! Ihana, hieno ja symppis tyyppi!

Tekstin on kirjoittanut Dumlella kisaava Sonja Nyqvist.

Kuva: Aino Jeskanen.

Nyt on sinun vuoro kertoa…

Jaa parhaat kokemukset ja muistot Dumlen kanssa HuRan somessa.