Virallinen nimi: San Julius
Kutsumanimi: Julle
Syntymäaika: 17.5.2009
Väri: tummanruunikko, läpikäyvä läsi, jänispilkku, vasemmassa etujalassa ja molemmissa takajaloissa korkea sukka & valkokavio
Säkäkorkeus: n. 168 cm
Koulutustaso: heA
Saapunut Husöön: helmikuussa 2020

Talvella 2020 Husöön saapui syvältä Pohjanmaan perukoilta Suomessa vuonna 2009 syntynyt lempeä, komea ja osaava kouluratsu San Julius, joka sai Husössä lempinimekseen Julle. Jullesta on tullut monenlaisille ratsastajille sopiva opetushevonen, joka tekee ahkerasti töitä aina hyvällä asenteella.

Millainen Julle on?

Pyysin Instagramissa husöläisiä kuvailemaan minulle Jullea. Julle saikin osakseen aikamoista suitsutusta, sillä sitä kuvailtiin sympaattisimmaksi ja kilteimmäksi hevoseksi ikinä, ystävälliseksi, hienoksi ja uljaaksi koulutykiksi, joka on ihanan touhukas hoitaessa ja superkiltti, siis oikea hurmuri. Julle on husöläisten mielestä myös iloinen, rauhallinen ja turvallinen, vaikka se onkin isokokoinen.

Jullen hienon luonteen lisäksi myös sen ratsastettavuus sai kiitosta. Sana osaava toistui useita kertoja, samoin Jullen rauhallisuutta ja rentoutta kehuttiin. Eräs husöläinen kirjoitti, että Julle on todella hieno ratsastaessa, kunhan oikeat nappulat löytyvät. Kun hän tauon jälkeen aloitti uudestaan ratsastamisen Husössä, oli Julle ensimmäinen hevonen, jonka kanssa tuntui siltä, että kyllä tästä touhusta vielä jotain tulee. Julle on yksinkertaisesti mahtava opetusmestari.

Voin allekirjoittaa tämän kaiken. Olen itse kirjoittanut Jullesta Hopotin kuvaukseen, että Julle on sympaattinen, iso ja lempeä kaveri. Karsinassa se on kiltti ja utelias ja osallistuu mielellään kaikkeen. Julle on osaava ja komea hevonen, jolla riittää liikettä. Jullen laukassa on miellyttävää istua ja sitä on suhteellisen helppo koota. Harjoitusravissa saa sen sijaan kaivaa kaikki vatsalihasten rippeetkin esiin. Toisaalta jos Jullen ravissa oppii istumaan, tuntuu muiden hevosten ravi sen jälkeen suorastaan helpolta.

Julle ja Marjo tunnilla toukokuussa 2023. Kuva: Hanna Sankari

Mikä Jullessa on parasta?

Julle on koulutustasoltaan helppo A -tasoinen. Se on suoraviivainen ratsastettava, haluaa miellyttää ihmistä ja tehdä aina parhaansa. Kun Jullen saa heti alkutunnista herkäksi jalalle ja takaosan töihin, saa lopputunnin nautiskella topakasti, kauniin tasaisessa muodossa liikkuvasta, hienosta hevosesta. Sanon aina, että Julle on laukkamiehiä. Se on mallia diesel eli hieman hitaasti syttyvä, mutta laukkatehtävät saavat sen innostumaan ja se pärisee hauskasti laukatessaan tanner tömisten. Laukkojen jälkeen muutkin askellajit sujuvat lennokkaasti ja niille vatsalihaksille tulee todella käyttöä harjoitusravissa.

Julle osallistuu oikeastaan aina kaikkiin seurakoulukilpailuihin, joita Husössä järjestetään ja ruusukkeitakin on tullut. Ulkopuolisiin kilpailuihin se ei ole päässyt ainakaan vielä edustamaan. Julle on hyvin laumasieluinen ja tykkää kavereistaan, erityisesti bestiksestään Hannusta. Joskus Julle voi olla jopa vaikea saada ulos tallista, jos kukaan kavereista ei ole lähdössä samaan aikaan tunnille. Ehkä sen vuoksi sen kilpailuedustus on jäänyt ainakin toistaiseksi kotikisoihin. Joskus Julle voi lyödä jarrut pohjaan kouluradan portilla, koska kaverit jäävät verryttelyalueelle. Kun sen saa portista sisälle, unohtaa se murheensa kuitenkin saman tien ja suorittaa radan läpi luotettavasti ja turhia kyttäilemättä.

Julle tekee työtään luotettavana opetushevosena niin aloittelevien kuin osaavampienkin ratsastajien kanssa. Estetunneilla Jullea ei yleensä nähdä, mutta puomeja senkin kanssa mennään. Julle on myös mahtava maastohevonen, joka innostuu maastossa valtavasti. Koska Jullella on isot askeleet, tuntuvat ne varsinkin reipastahtisessa maastossa megaisoilta. Olen päässyt nauttimaan Jullen kyydistä maastossa ja meno on ollut todella vauhdikasta ja aivan ihanaa.

Julle ja Marjo vauhtimaastossa toukokuussa 2023. Kuva: Päivi Kärki-Lindqvist

Julle on täyden kympin opetushevonen, koska se on aina kiltti ja ystävällinen hoitaa, tekee töitä hyvällä asenteella ja auttaa ratsastajia kehittymään. Se myös antaa anteeksi ratsastajan pienet virheet. Julle on kerta kaikkiaan ihana hevonen.

Tekstin on kirjoittanut Jullelle sydämensä menettänyt ja sillä usein ratsastava Marjo Haatainen.

Nyt on sinun vuorosi kertoa

Jaa parhaat kokemukset ja muistot Jullen kanssa HuRan somessa.