Hyvää ystävänpäivää! Toivottavasti ystävänpäivä on sujunut mukavasti. Monelle hevosihmiselle hevoset ja ponit ovat tärkeitä ystäviä, jotka tuovat paljon iloa arkeen. Hevosen kanssa voi irtautua arjen kiireistä. Hevonen on hyvä kuuntelija ja mielen rauhoittaja. Mietitään vähän hevosen näkökulmasta millainen on hevosen hyvä ystävä? Ajatukset ovat kirjoitettu erityisesti tuntiratsastajan näkökulmasta.

Käsittelet hevosta rauhallisesti
-Kiire ei sovi tallille. Varaa tallireissuun riittävästi aikaa. Rauhallisesti käsitellessä pystyt helpommin huomioimaan hevosen olotilaa. Lisäksi oma rauhallisuus tai toisaalta myös kireys tarttuu helposti hevoseen.

Huolehdit hevosen puhtaudesta ja varusteista
-Hevonen tulee harjata huolellisesti ennen varustamista ja harjaus on myös oiva hetki tutkia hevosen terveydentilaa. Lisäksi varusteiden huolto liittyy turvallisuuteen, mutta myös hevosen mukavuuteen.

Olet valmis oppimaan uutta
– Jokainen on aloittanut joskus, mutta jokaisella on myös lisää opittavaa. Avoin mieli uuden oppimiseen on tärkeä osa tätäkin lajia.

Kuuntelet hevosta
– Hevonen ei osaa puhua, mutta se viestii sinulle monin eri elein. Taitava hevosen käsittelijä oppii tunnistamaan pienimmistäkin eleistä etenkin tuttujen hevosten käytöstä. Tämä vaatii aikaa, harjoittelua ja tutustumista.

Puhut hevosystävistä kauniisti
– Me ihmiset vaikutamme siihen, miten hevosia kohdellaan. Puheet ”vaikeista hevosista” lisää kovempia otteita kyseistä hevosta kohtaan, jonka seurauksena puhe alkaa todentamaan itseään hevosen käytöksessä.

Osaat pyytää apua ja ottaa sitä vastaan
– Apua ei ole häpeä pyytää. On hyvä tunnustaa, jos jokin asia on vaikeaa.

Osaat kiittää
– Kiitos ei ole kirosana. Kiitos voi olla paineen hellitys, pieni silitys tai rapsutus kaulalle tai esimerkiksi rauhallisella äänellä sanottu kehu. Kokeile rohkeasti kehua hevosta pienistäkin onnistumisista ja huomaa ero hevosen motivaatiossa.

Annat hevosystävälle myös rauhaa
– Vaikka tallilla on ihana viettää paljon aikaa ja paijata hevosia, muistathan antaa niille myös rauhaa palautua ja levätä.

Millä muulla tavalla huomioit hevosystävääsi? Kirjoita ajatuksia tämän postauksen linkin alle facebookissa tai instagramissa.