Oletko joskus miettinyt, miksi et saanut taaskaan toivomaasi ratsua kisoihin? Varmasti moni on tätä pohtinut! Tämän blogipostauksen tarkoituksena on selventää, kuinka tuntihevosia jaetaan seurakilpailuihin.
Hevos- ja luokkatoiveisiin tarvitaan oman ratsastuksenopettajan lupa
HuRan järjestämät seurakilpailut ovat näkyvillä vuosikohtaisesti seuran nettisivuilla ja kilpailukutsut julkaistaan Kipaan muutamia viikkoja ennen kisoja. Ennen ilmoittautumista sinun täytyy keskustella ratsastuksenopettajasi kanssa luokka- ja hevostoiveista. HuRan kisistiimiläinen lähettää toiveet opettajille kuitattaviksi ja opettajilla on mahdollisuus tehdä muutoksia luokka- ja hevostoiveisiin. Opettajat voivat myös osoittaa jäljelle jääneistä ratsuista kisahevosia, mikäli ratsastaja ei ole saanut omia toiveitaan. Tällöin ratsastaja voi tietenkin halutessaan perua lähtönsä. Muistathan kuitenkin ilmoittaa poisjäännistäsi mahdollisimman pian, koska sillä voi olla merkittäviä muutoksia aikatauluihin tai joku muu voi saada sinulle jaetun ratsun. Luonnollisesti myös hevosten sairastumiset tai poissaolot tunneilta voivat vaikuttaa hevosjakoihin.
Suosikkeja ei saa peräkkäisiin kilpailuihin
Kaikki tuntihevoset ovat yhtä arvokkaita, mutta osa ratsuista ovat kilpailuihin suosituimpia. Husössä kaikki pääsevät vuorollaan kilpailemaan myös näillä suosituimmilla ratsuilla. Mikäli olet mennyt edelliset saman lajin kilpailut (koulu- tai este) kyseisellä hevosella, et voi saada hevosta seuraaviin kisoihin. Tämän edellytyksenä on toki se, että hevosta toivotaan enemmän kuin kerran. Mikä tässä järjestelmässä sitten on hienoa? No tietenkin se, että kukaan ei pysty omimaan kisahevosia vaan kaikilla on samanlaiset mahdollisuudet harjoitella eri ratsuilla. Joskus se voi harmittaa, kun ei pääse omalla suosikillaan kilpailuihin, mutta kannattaa kokeilla osallistua myös muilla hevosilla. Kaikilta hevosilta opit kisaamisestakin jotain.
Hevoset arvotaan kilpailuihin
Jokainen ratsastaja on laittanut kisoihin 1-4 hevostoivetta. HuRan kisatiimin jäsen lähtee arpomaan hevosia satunnaisessa järjestyksessä. Esimerkiksi:
- Kaikki Alpoa ensimmäisenä toivoneet ovat mukana arvonnassa, josta kaksi ratsastajaa saa Alpon
- Kaikki ratsastajat, jotka eivät saa Alpoa ovat seuraavaksi arvonnassa kakkosvalinnallaan esim. Dumle. Tämä tarkoittaa sitä, että Dumlen ratsastajaa arpoessa Dumlea ensimmäisenä toivoneet sekä muut Dumlea toisena/kolmantena jne. toivoneet ovat samassa arvonnassa mukana mikäli eivät ole saaneet aiempia toivomuksia
Ethän toivo hevosta, jolla et halua osallistua kilpailuihin. Arvontajärjestelmän toimivuuden takana ovat ratsastajat, jotka toivovat vain niitä hevosia, joilla haluavat oikeasti osallistua kilpailuihin. Toivomalla hevosta, jolla et niin haluaisi ratsastaa voi viedä kisakokemuksen sellaiselta ratsastajalta, joka olisi halunnut todella mennä nämä kilpailut tällä ratsulla.
Vaikka Kipasta katsottuna voisi näyttää, että sinun toivomaasi ratsua ei ole toivonut ensimmäisenä kuin sinä, on mahdollista ettet saa ensimmäistä hevosvaihtoehtoasi. Kuitenkin ykkösvaihtoehdot pyritään huomioimaan mahdollisuuksien mukaan.
Eroa on este- ja koulukisojen välillä
HuRan seurakoulukisat ovat vetäneet peräti 60 starttia päivään, joista suurin osa on ollut tuntiratsastajien suorituksia. Onpa hienoa, että niin moni on innostunut kilpailemisesta! On kuitenkin sanomattakin selvää, että näin monelle ratsastajalle kisaratsun löytäminen on monen vaiheen takana. Kaikki hevoset eivät sovellu niin hyvin kaikkiin luokkiin. Esimerkiksi vaikeammassa heA-luokassa toivottujen hevosten määrä on suppeampi, kun taas D-, C- ja B-luokkia voi mennä lähes kaikilla tuntihevosilla. Tämä kannattaa myös huomioida toivoessa ratsua.
Estekisoissa arvontaan vaikuttavat hyppäävien hevosten määrä sekä hypättävä estekorkeus. Samalla tavalla kuin koulussa niin korkeampaa esteluokkaa ei voi kaikilla hevosilla hypätä. On myös hevosia, joilla ei hypätä ollenkaan.
Edellä mainitut seikat voivat tehdä poikkeuksia arvontoihin. Hevosen soveltuvuus luokkaan ja ratsastajalle on aina ratsastuksenopettajan päätös.
Miten toisilla ratsastuskouluilla asiaa hoidetaan?
Esimerkiksi joillain talleilla hevoset varataan luokkiin nopeusjärjestyksessä soittamalla tallin puhelimeen. Tällöin usein samat ratsastajat kisaavat samoilla hevosilla. Toisaalla hevoset voidaan jakaa kokonaan ratsastuksenopettajien toimesta.
HuRan ja Husön ehdottomana vahvuutena voidaan todeta, että ratsastajat oppivat kisaamaan erilaisilla hevosilla. Jokaiselta ratsulta voit oppia jotakin ja kokemukset erilaisten hevosten kanssa ovat aina arvokkaita.
Muista nämä seuraavalla kerralla, kun toivot kisaratsua
- Kysy opettajalta lupa luokkavalintaan ja hevostoiveisiin
- Toivo vain ratsuja, joilla haluat osallistua
- Peru lähtösi ajoissa, jos et aio tulla
- Ole avoimin mielin valmis kokeilemaan erilaisia hevosia
Tsemppiä tuleviin kilpailuihin!