Husön Ratsastajat 40 vuotta: Haastattelussa Riitta Holopainen – yksi HuRan perustajajäsenistä

Heinäkuussa järjestetyissä HuRan 40-vuotisjuhlakisoissa saimme kunnian palkita yhden Husön Ratsastajien perustajajäsenen, Riitta Holopaisen. Riitta kilpaili itse kisaviikonlopun suomenhevosluokassa: Prix de Suomenratsut sijoittuen hienosti toiseksi prosenteilla 68,492%

HuRan 40 vuoden taipaleen kunniaksi halusimme vähän kysyä perustajajäseneltä fiiliksiä Husöstä ennen ja tänä päivänä. Riitta talutti Hamurai-hevosta, kun me viestintätiimiläiset tavoitimme hänet kilpailupaikan lastausalueella. Riitta tervehti meitä iloisesti, lastasi hevsen traileriin ja saimme hetken keskustella hänen kanssaan.

Miksi Riitta valitsi kilpailupaikaksi juuri Husön?

 Riitta toteaa, että Husöllä on “spesiaali paikka minun sydämessä.” Riitta on kasvanut täällä nuoresta aikuiseksi viettäen lukuisia tunteja tässä kauniissa ympäristössä hevosten ja ystävien kanssa. Toisena syynä kisapaikan valintaan oli maastot. Heti kilpailusuorituksen jälkeenkin hän suuntasi kiireellä Hamurain kanssa Husön maastoon. 

Riitta ei olisi uskonut, että olisi koskaan lähtenyt Husöstä. Nuoruutensa Husössä viettäessä paikkaan liittyy paljon tunteita ja muistoja. Moni meistä voi varmasti samaistua tähän. Useat ovat aloittaneet ratsastuksen Husössä lapsena ja harrastus on jatkunut siellä läpi nuoruuden ja joskus jopa aikuisiälle saakka. Riitan tapauksessa tiet Husön kanssa erkanivat 1985, jolloin hän siirtyi vaikuttamaan Hyvinkäälle. Hyvinkäällä hän onkin viihtynyt sen jälkeen. Ehkä pitäisi käydä katsastamassa, miten Hyvinkää voi vetää vertoja meidän ihanalle Husölle?

Lämpimät muistot Husöstä ovat ikuisia

Husöön liittyy paljon muistoja. Monet muistot hevosten kanssa ovat kovin vauhdikkaita ja omaan aikaansa liittyviä. Päällimmäisenä Riitta muistelee, että heillä oli aina hauskaa. Toki aika saattaa kultaa muistoja, mutta hän muistelee lukuisia maastoreissuja, mieleenpainuvia uittoreissuja,  vauhdikkaita ravureita ravitalliajoilta sekä ikimuistoisia leirejä. Huralaiset jopa kävivät katrillikilpailuissa Ruskeasuolla, jonka he voittivat. 

Monet saapuvat Husöön autolla, pyörällä tai julkisin, mutta olisitko uskonut osan matkasta ennen taittuneen hevosen selässä? Riitta muisteli aikaa, jolloin kaverin kanssa laukkailtiin bussipysäkille. Voisi kuvitella, että joukkoliikenteen suosio räjähtäisi, mikäli loppumatkan saisi karauttaa täyttä laukkaa talliin. 

Ennen maneesin valmistumista opettaminen Husössä oli myös hyvin erilaista. Jäiset talvet ja hyytävät tuulet mereltä tuntuivat varmasti luissa ja ytimissä. Saammehan me tänäkin päivänä vielä nauttia raikkaista pakkassäistä. Riitta Holopainen sai luovia ja kokeilla monenlaisia ratkaisuja erilaisiin olosuhteisiin. Tämä opetti hänelle luovuutta ja kykyä miettiä asioita eri kanteilta. Opettajaura Husössä oli opettavainen, koska Riitta koki omaavansa vapautta toteuttaa itseään ja kokeilla erilaisia asioita.

Katsaus tähän päivään

Monet asiat ovat muuttuneet ratsastuspiireissä, mutta mitä Riitta haluaisi säilyttää vielä tänäkin päivänä? Riitta haluaisi nähdä samaa innostusta ja paloa lajiin, joka aiemmin oli vielä voimakkaammin esillä. Ei silloin puhuttu, että tallille on liian pitkä matka tai ulkona on liian kylmä pyöräillä. Intoa ja motivaatiota voi toki näyttää monella eri tavalla ja Riitta uskookin, että intoa hevospiireistä yhä löytyykin.

Kiitos Riitalle haastattelusta! Toivomme sinulle lisää ikimuistoisia hetkiä hevosten parissa.